A születésnap

Szerep: 
Stanley
Iró: 
Harold Pinter
Rendező: 
Gothár Péter
Színház: 
Radnóti Színház
Premier: 
2000. december 22.

Váratlanul két férfi toppan be egy különös „vendégpanzióba" egy angol tengerparti nyaralóhelyen. Különös ez a panzió, mert a tulajdonosok, az elvirágzó szépségű asszony, Meg és „nyugágyellenőrként" dolgozó férje egyáltalán nem vár új vendégeket. Elég nekik az az egy, aki immár egy éve ott lakik náluk: Stanley, a valamikori zongoraművész, aki iránt Meg gyengéd érzelmeket táplál.

A két új vendég titkos megbízatással érkezik, s hamarosan kiderül, hogy Stanley érdekli őket. Kapóra jön nekik, hogy Stanley-nek épp születésnapja van, és hiába tiltakozik az érintett, a két férfi még a szomszéd lányt is meghívja, és „felejthetetlen" születésnapi zsúrt rendez az ünnepeltnek. A zsúron aztán elszabadul a pokol...

A születésnap egyik első méltatója így írt a színdarabról: „Teatralitásában magával ragadó. Szellemes. Szereplői elbűvölőek. A cselekmény, amely a maga verbális arabeszkjeivel egy felállított csapda lecsappanásából áll, elsőrangú." Az eltelt idő a kritikust igazolta: A születésnap az abszurd dráma egyik klasszikusa lett.