"Meghalni könnyű, a vígjáték, az a nehéz" - Kean, a színész kritika

Időpont: 
2017. március 07. 16:00
Helyszín: 
Thália Színház

A Thália Színház idén tavasszal egy vérbeli romantikus komédiával ajándékozza meg a néző közönségét. A Kean a színész a Edmund Kean igazán kalandos életbe enged betekintést, amely a romantika kedvelők számára igazi csemegét jelent.

Alexandre Dumas eredeti darabját Jean Paul Sartre írta át, a teátrumba látogatók pedig Hamvai Kornél fordításában tekinthetik meg az előadást. A művet már több alakalommal láthatta a magyar közönség, játszották például a Madách Színházban, ahol 1986-ban volt a bemutatója a címszerepben Haumann Péterrel. De a Csokonai Nemzeti Színház repertoárjában is szerepelt. Sőt 1987-ben film is készült belőle Jean Paul Belmondo főszereplésével. Kelemen József rendezése a Thália színpadán pedig egy újabb nagyszerű adaptáció, amely könnyen belopja magát a nézők szívébe. A romantika korából való darab nagyszerű alapanyagnak bizonyult, hiszen a romantika minden kellékét beveti a szórakoztatás érdekében. Van itt lányszöktetés, párbaj, szökevény menyasszony, öngyilkossági kísérlet és féltékenység.

Edmund Kean (Szervét Tibor) korának legnagyobb színésze, a walesi herceg (Csányi Sándor) jó barátja, a nők bálványa nem lép többet színpadra. Hogy miért? Természetesen egy nő miatt. Mert hát mit ér a hírnév és a siker szerelem nélkül? Elhatározza hát, hogy megszökteti a kiszemelt hölgyet, aki nem mellesleg a dán nagykövet (Pindroch Csaba) gyönyörű felesége, Elena (Gubás Gabi). Azonban, ha ilyen egyszerű lenne minden nem lenne min izgulnunk. Bonyodalom pedig akad bőven. Habzószájú hitelezők zaklatják, egy féltékeny férj (Bán Bálint) pályázik a fejére, és mindennek a tetejében feltűnik a színen egy szökevény menyasszony (Szabó Erika), aki színésznő és persze Kean felesége kíván lenni. Hősünk kénytelen tehát színpadra lépni, még egyszer, utoljára. De vajon ez tényleg jó ötlet? Megtalálhatja-e a szerelmet ez a szeretni való gazfickó?

Ezt a szerepet, mintha magának Szervét Tibornak találták volna ki. Lubickol a karakter bőrében és játékával kitölti a teret. A többiek pusztán kiegészítik színpadi jelenlétét, rajta áll, hogy működik-e az előadás és bizony működik. Egy pillanatra sem hagyja lankadni a nézők figyelmét és kíváncsiságát. De, hogy a többiekről se felétkezzünk meg, Pindroch Csaba féltékeny és kissé tesze-tosza Koefeld-je remek párost alkot a kacér és önérzetes Gubás Gabi által alakított Elenával. Csányi Sándor fölényeskedő, gyermeteg hercege számtalan humor bonbon forrása. Mindig csak az kell neki, ami Kean-é (az a nő, az a ruha) és Csányi tolmácsolásában ez a féltékenység és gőgösség tökéletesen érzékelhető. A menyasszonya után epekedő Neville, Bán Bálint megformálásában egy szánni való bolond, aki képtelen elfogadni, hogy szíve hölgye mást szeret. Esetlenkeedése mosolyt csal az arcokra. Anna Danby-t, a szökött menyasszonyt Szabó Erika kelti életre. Sok rekeszizmot megmozgat a szárnypróbálgató színésznő alakítása közben. Természetesen Kean-nek kell egy hű társ, egy csatlós a bajban, ez a szerep Molnár Piroskára jutott, aki mint mindig tökéletesen hozza a karakter.

A díszlet és a jelmezek is igazán különlegesre sikeredtek és rendkívül látványosak. Az alkotók az ihletet a steampunk stílusból merítették, amely különleges és eredeti hangulatot kölcsönöz a díszletnek és a szereplők megjelenésének, nagyszerű keretet (és hátteret) adva a darabnak. Az előadás ritmusához pedig tökéletesen illik az az atmoszféra, amelyet a színpadon megteremtettek.

Akik tehát ellátogatnak a Nagymező utcai teátrumba, egy igazán különleges élmény részesei lehetnek. Különleges látvánnyal, magával ragadó színészi játékkal a romantika és a komédia minden elemével tűzdelt előadás élményével lehetnek gazdagabbak.

Szereplők: Szervét Tibor, Gubás Gabi, Szabó Erika, Molnár Piroska, Csányi Sándor, Pindroch Csaba, Bán Bálint

Díszlettervező: Bagossy Levente
Jelmeztervező: Velich Rita
Koreográfia: Lugosi György
Zenei szerkesztő: Barabás Edit
Tánc: Bodor Johanna
Rendezőasszisztens: Magócs Niki
Súgó: Serfőző Andrea

Fordította: Hamvai Kornél

Rendező: Kelemen József

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina